Cum sa transformam joaca in sport

10.08.2024

Cum sa transformam joaca in sport

SISTEMUL DE PREDARE "COPII FRUMOSI"

Clubul de dans Phoenix a fost beneficiarul proiectului de mobilitate in sport finantat de UE prin programul Erasmus+ denumit SA DANSAM IMPREUNA (2023-1-RO01-KA182-SPO-000118493).

Echipa de tehnicieni din cadrul Clubului de dans Phoenix, care a facut deplasarea in Italia, la partenerul nostru Team Diablo, a avut ca obiectiv dezvoltarea de competente, insusirea de informatii si de metode concrete pentru atragerea copiilor catre dansul sportiv.

In acest scop am intreprins o serie de seminarii si intalniri cu experti de nivel international care activeaza in cadrul Asociatiei Team Diablo si am asistat la o competitie internationala organizata de aceeasi asociatie.

Temele intalnirilor au fost stabilite de comun acord pentru a putea intelege sistemul complet de functionare al asociatiei Team Diablo incepand de la aducerea copiilor in salile de dans, inca de la varsta de 3 ani, si pana la formarea de campioni mondiali. Prelegerile au fost sustinute de dl Saverio Loria, dansator profesionist specializat in dansurile latino americane, campion Mondial la categoria Show Dance si antrenor specializat in initierea si dezvoltarea copiilor si tinerilor, dl Marco Cavaccini, doctor in pregatirea fizica a dansatorilor de dans sportiv, dl Stefan Green, dansator profesionist si specialist in organizarea sistemului competitional si dl Fabio Bosco, doctor si antrenor emerit, responsabil cu organizarea si functionarea Institului de Dans Sportiv Team Diablo si a Academiei de Dans Sportiv Team Diablo.

In urma discutiilor am extras 5 concluzii esentiale care ar putea sa ne ajute pentru indeplinirea obiectivului nostru:

  • Necesitatea unui mesaj clar si adecvat domeniului de activitate (dans sportiv). In cazul nostru este vorba de beneficiile clare pe care practicarea dansului sportiv le poate aduce copiilor si familiilor acestora.
  • Schimbarea opticii, de la urmarirea rezultatului la urmarirea pregatirii si construirii abilitatilor motrice, tehnice si mentale necesare unei bune functionalitati atat in viata sociala cat si pentru inalta performanta.
  • Crearea unui sistem de competitie cu focus pe verificarea dobandirii de abilitati in loc de comparare si pe incurajarea copilului sa-si doreasca sa continue practicarea dansului sportiv pe termen lung, lucru ce ar putea conduce in timp si in fuctie de vointa copilului la obtinerea de performante inalte.
  • Utilizarea jocului atat in pregatirea fizica cat si tehnica. Inserarea abilitatilor prin jocuri, imitare de animale, prin cantat si prin schimb de roluri (de la cursant la asistent apoi model si in final chiar profesor asistent).
  • Pregatirea dansatorilor de performanta, a instructorilor si a antrenorilor in cadru bine organizat. Se are in vedere formarea mentalitatii ca mereu mai ai ceva de invatat, se incurajeaza promovarea in functii importante a celor care au calitatile necesare.

In acest fel publicul larg poate asista la adevarate spectacole de dans, disciplina si sportivitate, colaborare intre femei si barbati, sustinere colegiala, sanatate prin miscare si invatare continua.

Sistemul de predare COPII FRUMOSI

Saverio Loria - Metoda MUCCA

Acest system de predare este adaptat dupa sistemul MUCCA, prezentat de dl Saverio Loria si prezinta modul în care se abordează lucrul cu copiii și cu părinții copiilor înscriși la cursuri.

Strategia de marketing va fi orientata pe rezultate asteptate de la copii (sanatate, îmbunătățirea capacităților locomotorii, dezvoltare armonioasa) și nu pe activitatea principală (dans). Mesajul trimis catre parinti pune accentul pe beneficiile pe care le au parintii si copiii participand la cursurile de dans si mai putin pe ce stiluri de dans urmeaza sa fie predate.

Se va promova ideea ca aceasta pregatire (tehnica, motrica si mentala) le este de folos copiilor si in cazul in care vor sa se indrepte spre alt sport in viitor. De asemenea, se va discuta mai deschis cu parintii despre faptul ca dansul contribuie la o crestere sanatoasa a copiilor, ii tine departe de problemele societatii moderne (sedentarismul, ecranele, drogurile etc) si ii dezvolta ca personae active, prezente, vitale, care respecta reguli, pot urmari obiective, pot lucra in echipa etc

Lectiile de dans se vor imparti in trei părți: încălzire, dans si pregătire fizică prin joaca. În acest fel, ședința devine atractiva și interesanta pentru copii și reușesc sa rămână atenți. Structura antrenamentelor va fi schimbata incluzand maxim 15-20 min de predare a pasilor specifici de standard sau latino.

Nu ne vom concentra pe tehnica pasului, ci pe dezvoltarea din punct de vedere motric, lucrând cu precădere cu exerciții fizice sub forma de joculețe specifice fiecărei grupe musculare, ca pe viitor musculatura sa dea randament maxim in timpul executării unor figuri complexe.

Se va folosi mult corelarea miscarilor cu imagini concrete din lumea copiilor pentru a facilita invatarea (animale, obiecte- trenulet, zid etc).

Pregătirea fizica pentru copii

O componenta importanta in procesul de antrenament al copiilor este pregatirea fizica sub forma de joc. Aceste exercitii pot fi folosite pentru pregătire fizica, dezvoltarea coordonării și motricitatii, lucru in echipa. Se pot folosi saltele, mingii de diverse mărimi și greutati, baloane, conuri, scara orizontala și alte instrumente pentru a face jocurile interesante și distractive. Este important ca circuitele sa conțină mai multe exerciții adaptate la vârsta și nivelul de pregătire al copiilor pentru a-i menține interesați de activitate.

Toate exercitiile fizice sunt transformate in jocuri de tip circuit, provocare, joc de echipa, dar miscarile pe care le presupun sunt foarte acordate cu specificul pasilor de standard sau latino. In acest fel copiii achizitioneaza abilitati fundamentale, distrandu-se.

Exemple de jocuri sportive:

  • Deplasarea controlată pe scărița orizontală, un fel de șotron cu care copiii sunt obișnuiți.
  • Săriturile de gazelă si mersul pe scărițe imitând diferite animale care îi binedispun pe copii.
  • Jocul rațele și vânătorul care dezvoltă motricitatea, viteza de reacție și deciziile legate de traiectorie pe care un dansator le ia pe ring.
  • Jocuri cu mingii de diferite mărimi și greutăți care pun în valoare lucru in doi. Aruncarea mingiilor către ceilalți copii în diferite moduri, antreneaza și trunchiul odată cu brațele.
  • Jocul cu baloanele care este folosit în fiecare familie de la vârste fragede și copiii adoră sa facă mișcare fugind după ele.

Jocuri cu baloane: https://www.youtube.com/watch?v=VV1LB2I3jKU

Jocuri cu scarita si mingii: https://www.youtube.com/watch?v=o74kaqzeuKc

Se creeaza competitie intre ei dar nu in sensul castigului sau a pierderii in comparatie cu un alt copil, ci in sensul reusitei de a termina traseul sau de a nu scapa mingea, sau de a contribui la reusita unei sarcini de grup.

Se recomanda relationarea cu liderul informal al grupului de parinti care, odata convins de valoarea programului de pregatire, ii poate convinge mai usor pe ceilalti.

Jocurile trebuie sa fie amuzante, și special concepute pentru a dezvoltă cu exactitate musculatura care mai târziu va fi angrenată in mișcări de dans iar ca efect colateral aceștia dobândesc o mai buna înțelegere a realității si mediului înconjurător, înțelegerea corpului prin descoperirea lui.

Sistemul competitional pentru incepatori

Este un sistem care seamana cu mediul competitional dar care elimina polarizarea intre invingatori si pierzatori (Se bazeaza pe faptul ca cei care vor mai mult sa castige sunt cei mai netalentati care renunta dupa esecuri repetate iar cei talentati, nu sunt interesati sa sustina acest efort). Un sistem de feedback bazat pe anumite aspecte (tehnica, ritm, pasi, postura si energie), le permite copiilor sa fie evaluati si sa primeasca dovezi concrete ale reusitei- diplome cu stickere (aurii, argintii, bronz, verzi si rosii), obisnuindu-se cu stresul pozitiv al unei provocari dar avand fiecare sansa sa se remarce cu ceva. De asemenea "competitiile" includ doar cate un dans asa ca fiecare poate fi mai bun intr-un anumit stil.

Se tin cont de faptul ca existao diferenta semnificativa dintre numarul de fete interesate de cursuri de dans si cel de baieti, o problema veche in crearea de grupe cu perechi mixte. Asadar, la inceput, un baiat poate dansa cu mai multe fetite, la categorii diferite. De asemenea, baietii putin mai avansati pot ajuta fiind "dansatori-taxi"- adica venind la concursuri si dand sansa mai multor fete sa simta cum este experienta dansului in pereche.

Concursul presupune un alt mod de arbitraj și de clasare decât sistemul folosit în momentul de fata în Romania. În loc sa se folosească comparația între sportivi, aceștia sunt mai degrabă evaluați în funcție de 5 criterii: tehnica, pași, muzica, postura, energie. Fiecare criteriu este evaluat sub forma da/nu. Pentru clasament se aduna evaluările pozitive și se obține un punctaj.

Clasarea se face pe sistemul "bulina colorata": buline de aur, argint, bronz, verzi și roșii care se lipesc pe diplomele de participare. În funcție de punctajul obținut se acorda o bulină. La finalul competiției, toți copiii primesc diploma de participare cu bulinele aferente fiecărui dans la care au participat.

Aceste certificari ii tin pe copii angajati, se distreaza dar simt si inceputul unei munci serioase, isi pot cunoaste punctele forte si pe cele care au nevoie de dezvoltare.

Pentru început copii trebuie protejați și introduși treptat in ideea de concurs, fiindcă impactul emoțional pe care o are o competiție nu este potrivit pentru nivelul lor de înțelegere, nici al părinților nici al copiilor. Durata unei competitii este de maxim o ora jumatate pentru a nu deveni plictisitoare.

Concurs de dans pentru copii in Italia: https://youtu.be/8ZivlSyXkzA